rahmatilah kami

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

ecah

Lilypie Third Birthday tickers

adam qaiser

Lilypie First Birthday tickers

SI cHuuuuMILLL

Sunday, October 30, 2011

GIGI PERTAMA AISYAH


Aisyah dah nak masuk setahun lagi beberapa hari...okey sekarang die dah pandai jalan sendiri tanpa bantuan sesiapa...kalau boleh dah nak berlari...(dia mula berjalan seawal 9-10 bulan) Walaupun aisyah dah pandai berjalan tetapi die belum tumbuh gigi... tak apelah lain anak lain pembesaran dan perkembangan die... okey lah...nak di jadikan cerita...baru2 nie...aku perasan aisyah asyik nak hisap jari..mula aku tak ambik tau la juga...mungkin itu tabiat biasa bagi anak anak kecik kan... lepas tu tergeraklah hati aku nak cek gusi die...sekali aku rasa rasa guna jari ada macam rasa pasir pasir halus dan tajam tajam....rupa rupanya ada gigi nak tumbuh...aku punya la excited...hahaahaha...dalam hati aku patutlah die ceceme...dan asyik nak isap jari,sebelum ni tak pernah pun..... akhirnya tumbuh juga gigi anak dara ni...tapi tu lah orang tua tua cakap, kalau berjalan dulu gigi lambat tumbuh....so aku fikir ade kot kebenarannya.... bercerita pasal gigi ni kan, aku pernah dengar ade baby yang lahir lahir jer dah tumbuh gigi. berdasarkan pengalaman aku memang ada kes macam ni....baby ini sekali aqiqah dengan aisyah, mak die cakap masa die lahir dah ade gigi, tapi doktor suruh cabut.aku kurang pasti plak kenapa doktor suruh cabut....

okey lah keadaan yang biasa berlaku apa bila anak tumbuh gigi:

Reaksi
Apabila gigi susu tumbuh, jangan hairan jika anak anda menunjukkan perubahan sikap. Antara perubahan sikap atau reaksi yang biasa ialah :

Kegatalan gusi
Ini boleh dikurangkan dengan memberi teether atau tuala sejuk untuk digigit agar bayi lebih selesa.

Gusi sakit
Ini boleh dilihat dengan gusi kelihatan berwarna merah dan terasa panas. Bayi juga mungkin banyak merengek dan menangis kerana tidak selesa.

Demam
Ada juga bayi yang mungkin demam setiap kali tumbuh gigi. Ini boleh diatasi dengan memberikan bayi ubat tahan sakit seperti paracetamol. Namun pastikan dos yang diberi betul dan tidak melebihi had maksimum dalam sehari.

Kurang makan
Selera makan bayi juga akan kurang. Jika bayi tidak mahu makan, pastikan dia mendapat cukup cecair. Berikan lebih susu dan air.

Atasi masalah ketika tumbuh gigi
1.Cuba memberinya sesuatu yang keras untuk di kunyah, seperti kepingan keju atau lobak merah atau gegelang gigi pertama yang sejuk. Jangan tinggalkan anak anda seorang diri ketika dia sedang mengunyah bedan keras, dikhuatiri jika ia tercekik.

2.Jika gusi bayi merah dan bengkak, urut lembut dengan jari anda atau ketulan kecil ais (tapi awas, bayi boleh mendapat frost bite). Cuba gunakan sedikit gel theeting bebas gula.

3.Jika si manja kelihatan sakit ketika tumbuh gigi, cecair paracetamol boleh membantu. Berikan mengikut nasihat doktor. Jangan berikan aspirin untuk kanak-kanak di bawah usia 12 tahun.

4.Dakap dan tenangkannya. Dukung dan bawanya berjalan-jalan atau bersiar-siar dengan kereta.

5. Sekali sekala bawa dia mengunjungi doktor gigi. Doktor gigi akan memberikan nasihat yang betul bagaimana untuk menjaga gigi pertama.

Penjagaan gigi dengan berus gigi yang lembut
Setelah gigi tumbuh, gigi perlu dibersihkan sekurang-kurangnya dua kali sehari. Gunakan tuala basah yang lembut untuk membersihkan gigi. Terdapat juga berus gigi bayi yang lembut di pasaran. Bayi yang kecil tidak tahu meludah jadi penggunaan ubat gigi tidak perlu untuk bayi pada umur begini.

Masalah gigi
Menyentuh masalah pergigian yang serius boleh dialami oleh kanak-kanak ialah karies rampan (rampant caries). Keadaan ini adalah di mana gigi kanak-kanak menjadi reput dan hancur dan akhirnya tinggal tunggul-tunggul sahaja. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak sentiasa sakit gigi akibat infeksi dari gigi dan gusi. Ia diakibatkan oleh kehadiran gula dari susu, susu formula dan jus yang sentiasa bertakung dalam mulut bayi untuk masa yang lama.

Juga berlaku apabila bayi tidur dengan botol susu dalam mulut semalaman atau penggunaan botol susu untuk jangka masa yang lama sepanjang hari. Tindak balas bakteria dalam mulut terhadap gula ini akan menyebabkan kerosakan gigi berlaku

Jika merujuk kepada masalah nursing bottle caries ini lebih ketara selepas bayi berusia tahun. Jadi langkah-langkah pencegahan mesti diambil awal iaitu sejurus selepas gigi tumbuh.

Sementara itu amalan pemakanan sihat perlu diamalkan. Berikan makanan yang seimbang. Lebihkan pemberian buah-buahan dan sayur-sayuran untuk pembentukan tulang, gigi dan kulit yang sihat. Elakkan dari memberikan bayi sebarang makanan yang manis pada umur semuda ini. Jangan lupa bahawa bayi dan kanak-kanak gemar meniru gelagat ibu bapa. Jadikan proses pembersihan gigi satu aktiviti yang dibuat bersama.

sumber Google

walaupun aisyah belum tumbuh gigi, aku ajar die makan nasi yang separuh lembik, bagi makan ayam, buah, biskut, dan lain lain lagi lah... aku buat macam tu sebab nak ajar die cara mengunyah makanan.alhamdulillah aisyah boleh menguyah makanan dengan baik....nurse pun ada cakap dengan aku macam tu makanan-makanan die kena cincang-cincang kasar untuk ajar die mengunyah. apa-apa pun aku dan suami dengan perkembangan anak kesayangan Aisyah Qaisara...dia semakin aktif dan pintar.... love....

mami & ayah sayang aisyah qaisara

No comments:

Post a Comment